Zingiber officinale Ginger Zenzero  Jengibre

zázvor

Jak na civilizační nemoci? Určitě se zázvorem!

13. 10. 2016  

Kořen zázvoru obsahuje unikátní fenoly a oleje, které bojují proti hlavním rizikovým faktorům aterosklerózy. Snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a přispívají ke snížení rozsahu již existujících kardiovaskulárních změn. Zázvor snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu LDL a VLDL a brání jejich usazování v tepnách. Kromě toho gingerol, stejně jako jiné fenoly přítomné v zázvoru, mají prokazatelně antioxidační vlastnosti.

V roce 2015 byla v Íránu provedena studie, která čítala 41 účastníků trpících cukrovkou 2. typu. Při tomto bádání se ukázalo, že při dlouhodobém užívání zázvorového extraktu se zmenšuje HbA1c, což je index, který ukazuje průměrnou hladinu cukru v krvi po dobu minimálně tří měsíců. Po 12 týdnech této studie se při užívání 2 g zázvorového extraktu snížil tento index u respondentů trpících diabetes 2. typu o 10% a hladina cukru nalačno klesla dokonce o 12%. Mimo to se u všech zlepšily i hodnoty v krvi spojené s kardiovaskulárními chorobami. Ač má tato studie velmi působivé výsledky, je potřeba ji brát, vzhledem k malému počtu účastníků, s rezervou.

Ač Alzheimerova choroba nepatří ke klasickým civilizačním nemocem, tak shon dnešní doby a nepříznivé životní prostředí patří k jedněm z faktorů, které této nemoci nahrávají. Oxidační stres vyvolaný volnými radikály je jedním z nejdůležitějších mechanismů, které zapříčiňují neurodegenerativní nemoci, mezi které patří i Alzheimerova choroba. Likvidace takových volných radikálů aktivními složkami zázvoru mohou mít ochranný účinek na nervové buňky mozku. Zjistilo se navíc, že gingerol, zingeron a další fenoly, které jsou přítomny v extraktu z kořene zázvoru, fungují na principu některých léků používaných na Alzheimerovu chorobu a umí zvýšit koncentraci postižených osob především v časných stádiích onemocnění.