Kandovaný zázvor je oblíbená delikatesa s nezaměnitelnou chutí. Vyzkoušejte náš recept výroby této pikantní sladkosti.
Ingredience
0,5 kg čerstvého zázvoru
1 kg (třtinového) cukru
kávovou lžíci (himalájské) soli
Recept na kandovaný zázvor je jednoduchý a příprava zabere přibližně 2 hodiny. Budete potřebovat vždy dvojnásobné množství cukru oproti zázvoru. Ideální je třtinový cukr případně bílý řepný.
Zázvor nejprve zbavte slupky. Někdo dává přednost škrabce na zeleninu, někdo noži. Já osobně preferuji „tělo“ lžičky.
Po očištění nakrájejte zázvor přes směr vláken na tenké, asi 2 mm silné plátky. Ty vložte do kastrůlku a zalijte studenou, malinko osolenou vodou. Vody dejte jen tolik, aby byly plátky ponořené. Povařte 4 minuty a vodu slijte.
Následně do kastrůlku vsypejte celé množství cukru a zalijte vodou. Vařte na mírném ohni přibližně 2 hodiny a nezapomeňte často míchat.
Po dvou hodinách vaření zázvorové plátky zcedíme a usušíme. Plátky můžete dodatečně dosladit a obalit krystalickým nebo moučkovým cukrem. Získanou tekutinu použijte na doslazení nápojů nebo jako základ zázvorové limonády.
Takto připravený kandovaný zázvor mlsejte samotný nebo jako součást buchet, moučníků a dezertů.