Léčebné účinky zázvoru znal Orient již tisíce let. Evropa si jeho vlastností začala všímat až v relativně nedávné době.
Nejprve na něj bylo hleděno spíše jako na exotické koření a prostředek k zahřátí. Brzy se však i k nám dostaly zvěsti o možnostech použití proti velké škále nemocí a civilizačních chorob běžných v dnešní uspěchané době. I to je jeden z důvodů, proč se považuje zázvor za jednu z nejvíce podceňovaných superpotravin dneška.
První zmínky o léčbě zázvorem pocházejí z Indie a Číny z doby před 2000 lety před naším letopočtem. Ajurvéda a tradiční čínská medicína považují zázvor za jeden z hlavních pilířů léčby běžných onemocnění.
Nikdy však dosud neexistovaly relevantní důkazy o skutečné prospěšnosti zázvoru na nemocného člověka. Až v posledních 25 letech proběhla řada výzkumů referující o jeho velké prospěšnosti. Je-li konzumován v rozumné míře, dovede ochránit imunitní systém a posílit jeho funkci.
Migréna
Výzkumná studie íránské nemocnice VALI-e-ASR prokázala, že sušený zázvorový prášek může pozitivně ovlivnit předcházení vzniku některých typů migrén. Studie prováděná na 100 dobrovolnících s akutními záchvaty migrény prokázala, že užíváním malého množství zázvorového prášku se projevy záchvatů v mnoha případech snížily. (1)
Vysoký krevní tlak
Testování účinků zázvoru na snížení tlaku dokázalo vynikající vlastnost snížit krevní tlak u osob se zkornatělými tepnami. Riziko srdeční příhody se u pravidelných konzumentů zázvoru tak sníží až o 39,5 %, což je výsledek srovnatelný s některými léky na snížení krevního tlaku. (2)
Křeče a svalů a infekční svalová onemocnění
74 dobrovolníků zastřešených pod výzkum doktora Patricka O’Connora z Univerzity v Georgii zkoušelo užívat čerstvý zázvor (syrový i tepelně upravený) v průběhu testů zkoumajících křeče svalů po extrémní fyzické námaze. Z výsledků vyplynuo, že zázvor symptomy kyseliny mléčné ve svalech (bolesti a křeče) nejen potlačuje, ale i předchází vzniku infekce u zraněných dobrovolníků. Dá se předpokládat, že podobně působí zázvor i na nejdůležitější sval v těle – srdce.
Chemoterapie
Doktorka Julie Ryan dokázala ve svém výzkumu prováděném na Univesity na Rochester medical center, že zázor dokáže u vybraných jedinců lépe zvládat obrannou reakci těla po chemoterapii, a to až o 40 %.
Další prokázané účinky
Z dalších výzkumů dále vyplývá, že je zázvor mírně antidepresivní, působí antioxidačně a pomáhá s trávením. Předmětem zkoumání je i jeho vliv na mužskou potenci.
Jistě je to, že zázvor jako superpotravina ještě neřekl své poslední slovo a jistě bude časem vhodnou alternativou k chemické léčbě nemocí.