Zázvor je vedle svých léčivých účinků také skvělým přírodním dochucovadlem a pokrmu dodá pikantní šmrnc. Neobejde se bez něj například curry, které lze ale různě obměňovat. Zkuste například nakombinovat zeleninu s cizrnou, díky které je výsledné jídlo nutričně vyvážené.
Kořen zázvoru obsahuje unikátní fenoly a oleje, které bojují proti hlavním rizikovým faktorům aterosklerózy. Snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a přispívají ke snížení rozsahu již existujících kardiovaskulárních změn. Zázvor snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu LDL a VLDL a brání jejich usazování v tepnách. Kromě toho gingerol, stejně jako jiné fenoly přítomné v zázvoru, mají prokazatelně antioxidační vlastnosti.
Kořen zázvoru patří k nejchutnějším a nejoblíbenějším druhům koření. Čerstvý má lehce nasládlou a kořeněnou chuť a jeho unikátní aroma dodává každému pokrmu orientální charakter. Zázvor ale není zdaleka ceněný jen v kuchyni, ačkoliv si ho s asijskými jídly spojujeme nejčastěji. Kořen zázvoru v sobě totiž skrývá mnoho éterických olejů a polyfenolů, které mají mimořádné léčivé vlastnosti.
Vliv zázvoru na zmírnění nevolnosti a zvracení v průběhu těhotenství zveřejnila na svých stránkách US Národní knihovna medicíny a národní institut zdraví (US National Library of Medicine a National Institutes of Health) ve vědecké studii. Do této studie bylo zařazeno 120 gravidních žen do 16. týdne gravidity s příznaky mírných až středně těžkých nevolností. Studii schválil výzkumný výbor z Kashan University.
Zázvorový olej má příznivý vliv na stav mysli i těla a jeho použití se doporučuje zejména v průběhu podzimu a zimy, kdy se objevuje více viróz a infekcí. Zázvor je známý pro své protizánětlivé, antiseptické a rozehřívající vlastnosti, zázvorový olej je navíc přírodní antidepresivum, které se dokáže celkem účinně vypořádat s podzimními chmury!
Zázvor je exotická rostlina, která má blahodárné účinky na naše zdraví. Pomáhá nám bojovat s nachlazením, s hubnutím a potlačuje nevolnosti. Patří mezi takzvané „brain foods“ což v překladu znamená „duševní potravina“, která zvyšuje naše duševní výkony, zejména pak koncentraci a paměť. Odborníci poukazují na to, že jde o skvělou prevenci proti vzniku Alzheimerovy choroby a roztroušené skleróze.
Čerstvý, kandovaný, případně sušený zázvor zná skoro každý. Co ale zázvorovou šťávu? K získání jednoho litru zázvorové šťávy je potřeba čtyř kilogramů čerstvého šťavnatého zázvoru. Výsledek stojí za to.
Díky výrazné a pikantní chuti zázvor snadno poznáte. Jako koření se rozšířil po celém světě. Ve staré Číně věřili v jeho sílu a v to že přináší štěstí. Jeho použití má velmi prospěšné účinky na lidské zdraví, ať už v podobě byliny, koření nebo afrodiziaka.
Léčebné účinky zázvoru znal Orient již tisíce let. Evropa si jeho vlastností začala všímat až v relativně nedávné době.
První písemná zmínka o zázvoru jako koření spadá do čtvrtého století před naším letopočtem – hinduistický kněz v Indii zapsal sanskrtem první recept upravovaného, kořeněného masa.