Zázvorové pivo u nás patří mezi málo známé nápoje. Ve světě je však tradiční osvežující kvašený nápoj ze zázvoru velmi vyhledávaný.
Největší popularitě se těší ve Velké Británii, kde s jeho výrobou začali. Nejvíce oblíbené bylo v 19. a na počátku 20. století. Důvodem byla snadná výroba a dostupnost surovin. I přes malý obsah alkoholu pily zázvorové pivo i malé děti.
V obtižných či zhoršených hygienických podmínkách může být zázvorové pivo zdravější a bezpečnější alternativa pitné vody. Prospěšné účinky zázvoru představují nižší riziko zažívacích obtíží a střevních chorob. Zázvorové pivo se hodí ke konzumaci těžkých jídel, neboť podporuje trávení a mírní vznik střevních plynů. Skvěle osvěží v létě i zimě. Podle řady lidí výborně léčí migrénu.
Většina nápojů dovážená v současnosti do České republiky s označením zázvorové pivo nebo ginger beer, nemá s původní recepturou takřka nic společného. Jde o silně slazené mrtvé limonády bez alkoholu, jejichž chuť je dotvářena uměle. Nenechte se oklamat zdravotní prospěšnosti běžných komerčních zázvorových piv.
Příprava a výroba zdravého osvěžujícího nápoje je snadná. Budete potřebovat:
1 litr vody
150 g čerstvého oloupaného zázvoru
1 středně velký citron nebo několik limetek (pokud možno v bio kvalitě)
140 g cukru, ideálně hnědý třtinový
4 g vinného kamene
4 g sušeného pekárenského droždí (případně 8 g čerstvého droždí)
pro dochucení vanilku, koriandr nebo chilli
desinfekční roztok na potraviny
Oloupaný zázvor nakrájíme na plátky o tloušťce 4 mm. Ty vložíme do čistého mikrotenového sáčku nebo igelitové tašky, zavážeme a rozdrtíme opakovaným přejetím válečkem na těsto. Zázvor poté vhodíme do větší mísy, nastrouháme citronovou kůru a vymačkáme dužninu. Do mísy vložíme zbylé ingredience (krom kvasnic) a zalijeme vroucí vodou. Mísu poté překryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout na 30 °C.
Mezitím vyčistíme nádobu na pivo (PET lahev nebo skleněnou láhev na mléko) desinfekčním roztokem a důkladně ji vypláchneme. Vsypeme kvasnice do vychladnuté kapaliny v míse a rozmícháme je. Mísu opět překryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti alespoň 24 hodin (ne však déle než 48 hodin). Z povrchu mísy sesbíráme další den vzniklou pěnu a tekutinu vlijeme do vyčištěné nádoby. U povrchu by měla zůstat vzduchová mezera 3 – 5 cm. Pivo vložíme do ledničky a spotřebujeme do 7 dnů.
Ačkoliv je obsah alkoholu v pivu jen velmi malý (přibližně 2 %), platí u něj stejná pravidla konzumace, jako u běžného alkoholu. Zázvorové pivo proto není doporučováno dětem do 18 let, řidičům a těhotným ženám.